Naturlig Dressyr Ewa Angantyr

Senaste inläggen

Av Ewa Angantyr - 31 oktober 2012 21:54

Haft en toppendag!!  Först sovmorgon till 07.30.  Tycker att när Tuva har lova kan jag passa på att sova en timme extra och när vaknar man??  06.30!!  Får kämpa med att ligga kvar en timme!  Ljust ute och tupparna gal...   undrar varför vi har TRE tuppar????  

Nåväl det är skönt när man väl kommer ur sängen och kan brygga en kopp gott kaffe!  Sen ut och kolla hästar, ge hö, släppa ut de högljudda tupparna med tillhörande tysta hönor och ge baggis lite hö.  Mocka åt katter och se till att hunden får mat.
Sedan väcker jag min Princessa som har ett uppdrag på morgonen!  Rida ut med med Gunillas barn-barn som är 10 år!

Gjorde skramlade ägg och korv till Princessan och själv åt jag som vanligt musli med a-fil. En massa extra nötter och filéad apelsin.  Mums.

Gunilla kom kl 10 och följde med tjejerna på ridtur.  Tuva på Waldemar och Lisa på Legolas.  Mysigt!


Jag passade på att mocka i hagarna och åka och köpa lite fikabröd.  Typiskt att bageriet var stängt!! Fick köpa tråkigt glutenfritt på affären :(

Därefter skjutsade jag Tuva till en kompis som ville leka och började med att ta in River. Vi gjorde friendly game i en halvtimme..  han blir bättre och bättre.  Mycket sidvärtsrörelser i skritt och trav och även övergångar till galopp.  River är mjuk i ryggen men oren i bakdelen.  Veterinären gjorde böjprov på alla fyra utan reaktion.  VAD är det som stör honom????  Han stretchar i trav i höger varv men inte i vänster..


Fortsatte med Amiir.  Han kom ihåg allt från förra lektionen och började väldigt låg och avspänd.  Gjorde vändningar från hö till vä och tvärtom med bibehållen låg och avspänd rygglinje.  Känner att dessa urgrunder för honom är så otroligt viktiga! 


Sedan tog jag ut finaste Hidalgo och tömkörde honom ut i skogen.  Han var pigg och glad och det tog en stund att få honom att lyssna på stopp.  Men det gick bättre och bättre och han är en verklig goding!! 


Dax att åka med transporten på lagning och köpa hönsfoder, fårfoder och kattfoder, hämta Tuva och fixa klart i stallet.  Väl inne så var klockan 19.30 och jag lagade spaghetti med köttfärssås.  Passade på att duscha när spaghettin kokade. Nu har Tuva lagt sig och jag är oxå färdig för sängen....  Sov Gott!!  Ewa

ANNONS
Av Ewa Angantyr - 4 oktober 2012 21:38

Oj nu har det gått lång tid igen. Så svårt att hinna sitta och skriva en stund??  Njae, det är väl en prioriteringsfråga men på kvällarna är man betydligt tröttare nu när vintermörkret kommit.  Sedan har jag ju inte ännu hittat någon ny working-student så jag gör allt själv.  Hoppas hitta någon bra tjej/kille snart!!

Det har i allafall hänt lite sedan sist!  Jag har haft kurs i Jämtland och Vimmerby och en hel del lektioner runtom kring i Skåne.  Det är roligt med dessa elever som bokar in varannan vecka eller en gång i månaden så dt blir kontinuitet i träningen.  Man märker ganska fort resultat när man gör så. Eleven blir mer motiverad av att träna mellan träningarna och det hinner inte "gå tillbaka" för mycket mellan gångerna.  Flera elever har börjat med NH för de inser att man behöver en viss grund för att dressyren ska gå  bra.   

River har varit på återbesök hos veterinär/kiropraktor och var betydligt mjukare i ryggen men låst på vänster sidan i sin SI-led.  På hemvägen fick han för sig att sparka på bakluckan ett antal gånger så jag hoppas det inte var ogjort arbete att behandla honom idag..   Annars så är det forfarande mycket friendly game och  träning på att länga överlinjen.  


Jag har suttit på Hidalgo ett par gånger till och känner att han nu är färdig att gå ut i skogen. Behöver ha med mig en lugn häst så det får nog bli Tuva och Legolas.    Ska bli kul. Hidalgo är fortfrande lite vinglig förståss och det kommer bli nyttigt för honom att gå ut i skogen. 

 Vi har äntlige satt ihop Legolas och Winzent i par!!  Det gick jättebra och Fredrik var här och hjälpte oss med alla inställningar.  Det är ju mycket som ska ställas in med nya selar och vagn men till slut kunde vi köra en liten sväng.

Ingen av dem har gått i par innan så det var spännande.  Lego är rutinerad och tar det hela med ro och Winzent är pigg och framåt.   Jag ska köra dem på julmaknade i Önneköp den 8:e december så jag behöver träna dem regelbundet fram till dess.  Får höra med grannfrun om hon kan vara med mig några gånger ;)  Vill inte köra dem helt ensam de första fem gångerna i alla fall.  


  Så en härlig bild på Tuva och Waldemar.  De kommer så bra överens och passar så fint ihop.


 


Vi har ändrat layout på hemsidan. Vad tycker ni om den nya versionen???

www.naturligdressyr.se


//Ewa


ANNONS
Av Ewa Angantyr - 3 oktober 2012 00:00

Blev så inspirerad i helgen av körlektionerna så Hidalgo fick prova på lokselen idag!  Kanske vore kul att köra in honom?  Kan ju träna honom så han kan harva ridbanan och hagarna. Bra träning!  Köpa vagn till honom blir dyrt.  Jag har ju just köpt en parvagn till mina russin. Blev ett stort hål i kassan...  Men man kan ju hitta en begagnad elegant gigg... eller en maratonvagn... eller en fin wurst. Han skulle bli sååå fin, Hidalgo.  Allt passar ju en skönhet!   Suck...

   


Jag lät honom bekanta sig med selen en liten stund. Han nosade lite och sen var det klart.  Jag lyfte upp selen på ryggen...ingen reaktion.  Spände fast lokorna löst, däckelgjorden, bukgjorden och la sedan dit bakselen.  Ingen reaktion.  Hidalgo var glad som en speleman, som vanligt.   Så vi gick ut i skogen på promenad!   Vi gick in i bokskogen, traskade över stock och sten och sedan gick vi hem igen.  Mysigt.


Sedan var det dags för River.  Fortsatte vå friendly game träning och övergångar från skritt till trav med bibehållen låg hals.  Inte helt lätt.  Det innebär att ändra sitt rörelsemöster drastigt.


Tiden rusar iväg och det var dax att hämta Tuva från skolan och kören.  Tänkte överraska henne så jag fixade iordning Winzent med sadel och så gick jag. Tuva blev överlycklig och red hem. Winzent behöer komma igång nu när han är friskförklarad.  Vi har ju oxå sagt att vi ska ställa upp att köra på julmarknaden i Önneköp!  I par med Lego.  Bara två månader dit så vi får ligga i!!

 


Så red Tuva Waldemar och jag jobbade med Lillebror i långa tyglar.  Det gick fint och efter en paus tog jag av grimma och tömmar. Jag bad Lillebror komma till pallen, vilket han tyckte var en bra idé. Jag satt upp och red barbacka och utan något på hans huvud. True connection.  Tuva sa; det DÄR är verkligen freestyle! 

Vi avslutade med galopp och Lillebror var connectad hela tiden. <3 <3 <3


Sen kom det två killar som skulle se var jag vill ha min sadelkammare och de mätte och fixade till klockan var 20.30.  Sen blev det gröt till Tuva och mackor till mig.   Nu dax att hoppa i säng!!


Kärleksört som växer i skogen!

 Av Ewa Angantyr - 1 oktober 2012 20:52

I Fredags åkte jag och Rebecca upp till Göteborg.  Rebecca skulle ta tåget från Lindome för att åka hem  och jag skulle ge lektioner i dagarna två.  Lämnade av Rebecca i god tid och jag har alltid svårt att säga allt som jag vill säga just när man ska säga hejdå!  Tack för allt, Rebecca!!  Lycka till!


Köpte thaimat och åkte till Malin, hittade ingen någonstans så jag satte mig i ett kök i sadelkammaren  
Kl 14 började jag med lektioner och slutade vid 19-tiden.  Det var riktigt roligt att hålla en körlektion med Ammi!! 


Fick god mat och trevligt sällskap  hos Premilla på kvällen och på söndagen höll vi på med lektioner mellan 9 och 17. Och en till körlektion!!  


 
Wiggo i körträning!


 

Wiggo i ridträning!


Väl hemma igen så tog jag semester på söndagen och idag har jag tränat River. Han tränas att hitta teh sweetspot och han hittar det då och då.  Gjorde övergångar till trav och bad om låg hals och han börjar fundera på det!! 

Lillebror gjorde ett pass i långa tyglar som han älskar och Winzent gjorde samma sak. 
Tuva red först legolas och sedan Waldemar!!   Mysigt.


Sen blev det köttbullar!!! 


//Ewa

Av Ewa Angantyr - 28 september 2012 00:00

Idag var det Rebeccas sista dag som working-student här på Missnegården..  Rebecca har varit en väldig resurs för mig och självgående med goda idéer. Hon har en god Parelligrund och har fått lära sig mer om biomekanik, körning och dressyr.  Hon har haft möjlighet att vara med mig på kurser och fick även en plats på Karen Rohlf-kursen. 
Rebecca har gjort stora framsteg med både Harley och Waldemar.  Harley har gått från ganska ohanterad slyngel till ridbar ungdom! Som blivit tränad i de sju lekarna, fått lära sig vett och etikett och gränser. Harley har även blitiv tömkörd med lokselen.  Känns som han nu får vila från "ridningen" till våren och fortsätta med inkörning under vintern.  Du har gjort ett superjobb med honom, Rebecca!!

Waldemar var mer hanterad men hingstig och okoncentrerad. Han tar nu sina "jobb" på fullaste allvar. Rebecca har kört in honom och även suttit på honom. Hon har gett Tuva lektioner i NH och freestyle. Mycket uppskattat!!

Nu ska Rebecca plugga vidare men jag hoppas förståss att vi håller kontakt i framtiden!!  Rebecca är en sådan naturbegåvning med hästar så hon kan komma hur långt som helst!


Jag började dagen med Lillebror. Vi övade on-line med halv steg mot piaff.  Sedan gjorde Rebecca Harley (som jag filmade, kommer sedan) Först on-line och sedan upp på ryggen. Rida, dirigera, avstyra, uppmuntra, Gick fint! 


Riverdance har nu stretchen i skritt ganska bra.  Övergångar till trav, sidvärts. Idag hade jag "body-wrap" på honom och han tyckte det var lite konstigt. Speciellt i galoppen..  Men vi kommer närmare   och närmare avspänd rygg och hals..  Fortfarande väldigt mycket friendlygame. mest från zon 4 och 5.


Hämta Tuva, äta lite och så mot Malmö!  Vi tog bilen till Hörby, buss till Lund och tåg till Malmö.  Det tog lite ddrygt en timme. Strosade runt lite, köpte en fleecetröja och ett par mjukisbyxor till Tuva sedan gick vi till Lilla Torg. 


Åt god mat och såg sedan film   en "Cockpit".  Rolig, lättsam och stundtals skrattade jag högt!


Åkte tåg och buss hem igen och tog in Lillebror. Regnet hade nog pågått en stund och han skakade av köld..  Torka bort vatten och på med gosigt fleecetäcke..  Även Winzent och Waldemar fick komma in.


I morgon bär det av till Göteborg igen. Lämna Rebecca på stationen och sedan lektioner hela eftermiddagen och hela lördag. Ska bli roligt!!!  Hoppas det inte blir för mycket regn!!


Bästa Rebecca!!//Ewa

Av Ewa Angantyr - 27 september 2012 08:24

Harley har varit på träning i bokskogen!

         


Lektion i Illstorp!


   


  Lillebror i långa tyglar och sluta.

 

   Halva steg..

   


//Ewa

Av Ewa Angantyr - 23 september 2012 17:57

Jag har haft turen att hitta en veterinär som även är utbildad kiropraktor. Hon använder även akupunktur mm.  En helhetstänkade veterinär.  Känns så bra. Dessutom är hon trevlig och bra med hästarna.
Vi lastade River och åkte iväg till Ringsjöns Veterinärklinik.  Lucia gick igenom honom och tyckte han blivit betydligt mjukare i ryggen och rör ryggen på bättre sätt men är sned i korset och "lutar" åt vänster. Tar kortare steg med vänster bak.  Han är även spänd i sin hals så han fick ännu en kiropraktisk behandling och det tog ungefär en timme.  Vi fick tid för ännu ett återbesök om fyra veckor så nu ska han hem och fortsätta den lugna träningen vi gör. Plus en massa friendly game förståss.   


 

River på väg till vet!


I helgen var jag i Vimmerby och hade enskilda lektioner.  Det är alltid kul att se mina "äldsta" elever!  Även om det var en ny tjej oxå denna gång. Amande med sin fina treåriga fellponny, Jonna.  Tyvärr var vädret inte alls på vår sida utan regnet öste ner från morgon till kväll men det funkade ändå och vi kunde gå in i Loxbos goa lantkök för värme och mat.


Jag har fått en ny bokning på helgkurs  i Hammerdal, några mil norr om Östersund.  Ska bli roligt att komma till Jämtland igen.  Jag lägger ut information på facebook så snart alla detaljer är klara!


Mina egna hästar har gjort vanligt jobb den här veckan och det är inte så mycket nytt att rapportera. Ridit ut, tränat liberty med Hidalgo, friendlat "stora" vagnen med Winzent, Tuva har ridit i nya sadeln på Waldemar och Rebecca har arbetat och stått i med lite av varje. 


     

På återhörande!!  Ewa

Av Ewa Angantyr - 18 september 2012 19:41

Nu har det blivit dax att sitta på Harley. Min duktiga working-student Rebecca har gjort stora framsteg under sommaren. Hon har lekt de sju lekarna och friendlat massor.  Harley har även fått strikta gränser på vad man får göra och inte får göra.   Vi har tänkt att han ska vara sutten på och kan gå rakt fram i skritt och trav innan Rebecca åker hem och Harley får vila från "ridning" och ska påbörja arbetet att bli kör-ponny över vintern.
Så Rebecca har hoppat upp och ner, böjt honom, backat och kört från zon 3/4. 
Dax att komma upp på ryggen.   Harley var med på noterna och försökte ta en bit av Rebeccas fot...    rebecca fortsatte friendla från ryggen och sedan få Harley att gå ett par steg framåt innan det var dax att hoppa av igen.  De är så duktiga tillsammans!

       

Tyvärr glömde Rebecca sin hjälm!!!


Så har Legolas fått dra den nya vagnen!  Han ska ju gå i par med Winzent men behövde en egen tur först så han är van med vagnen.  Han reagerade inte någonting och vi skrittade en kort runda.  Härliga Lego!  Han är redo för parkörning nu!

 

Vi har tömkört Winzent och Lego i par och bara jag får Winzent friskförklarad nästa vecka så ska vi sätta för dem!


I dag blev det mycket får!!  Fårklipparen kom hit och det var lite löpande band...  När alla var klippta så gick jag igenom klövarna på dem och verkade dem.  
Friendlade Winzent med nya vagnen idag oxå!  Gick fint!


I morgon blir det återbesök hos veterinären för Riverdance!  Hoppas han är bättre nu!


//Ewa


Presentation


Hej och välkommen till min blogg!!! Här kommer jag skriva om hur jag tränar mina hästar så naturligt som möjligt!

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Blogkeen
Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se