Naturlig Dressyr Ewa Angantyr

Senaste inläggen

Av Ewa Angantyr - 14 september 2012 20:17

Så var det dags för kurs igen.  Denna gång åkte vi, jag och Rebecca, till Danmark för en kurs i ”Body Awareness” med Victoria Joneson.   Vi lastade in i husvagnen och kom iväg någon timme senare än beräknat.  Körde först till Malmö för att köpa ett par gympaskor och proviantera kvällsmat. Så vidare över bron och ca 10 mil i Danmark till en ort som heter Herlufmagle där vi träffade Natacha och blev visade var vi kunde ställa upp husvagnen.  Vi fixade med stödben och el innan vi kunde sätta oss och äta en sen middag.   Märkte ganska snart att vi bor granne med en hönsfarm…

Kursen som vi skulle gå handlar om ”Kroppsmedvetenhet” . Jag vet inte så mycket om Victoria mer än att Karen Rohlf talat varmt om henne och Karen bad mig hälsa! Victoria har även varit working student hos Ingela Larsson-Smith i flera år.  Victoria visade sig vara en varm person med härlig humor!


I kursbeskrivningen stod det: 
”Fokus på hur våra kroppar behöver bli ett med våra tankar.
För att få en mer förfinad nivå av kommunikation med våra hästar i ridningen, är det viktigt att vara medveten om hur mycket våra kroppar påverkar hästens kropp.  Det handlar om hur våra kroppar påverkar hästens balans och rörelser. Genom att ta bort spänningar kan jag få hästen till avspändhet och hitta en bättre harmoni med min häst. 
Äkta frihet är att tillåta hästen att bära dig, att ni blir en och hela tiden hittar bättre position för avspänd ridning, balans och takt.”

Det låter ju väldigt spännande!!!!


Dag 1:
Spänningar i vår kropp stoppar våra tankar. Våra "logjams" påverkar våra muskler.  Vi måste aktivt lära våra inre muskler att jobba och inte de ytliga stora musklerna. 

Hästen vill vara med oss och alla hästar vill connecta med oss. Det är vi som stoppar den här connectionen. 

När du rider så tänk dig din häst som din danspartner.  Du initierar en rörelse, lämnar rum för hästen och sedan följer med hästen.  Om hästen inte följer din initiering har du inte varit tydlig.  Gör om.

När du sitter på din häst får den en ny ”center of balance”.   Den måsste ändra sin biomekanik för att klara sin nya balans.
Energin i din ridning ska flöda från hästens bakben, genom ryggen, genom dina sittben, flöda upp genom dina armar och mot hästens nacke.  Om man stoppar hästen genom att hålla in den i munnen så går energin istället: bakben, rygg, dina sittben och neråt.  Dessa hästar går tyngre på framdelen.  Victoria kallade det att rida med handbromsen på. Att använda bett i munnen på hästen utan att låta energin flöda framåt.

Hur får du din häst att gå framåt? 
Enkel fråga men jag tror det finns ganska många olika svar. De flesta får lära sig att trycka med skänklarna mot hästens sidor.  Ett fysiskt tryck som gör att hästen kontraherar sinn muskler, vi spänner lårmuskler, vadmuskler och gluteus (rumpans muskler)  
Tänk dig att du har en genomskinlig boll i magen. I den bollen finns en lätt boll. Bollen ligger på ”golvet” när du står still men när du höjer din energi börjar bollen att röra sig runt och vänta på att du ska ange riktning.  Släpp bollen framåt och hästen går framåt. Enkelt va??
 När du tänker trav eller galopp är det signaler för dessa gångarter. Galopprytmen i bollarna i magen!
 Hästar är så otroligt receptiva på vår energi/tankar/fokus!

Jag har sett att detta verkligen fungerar på en dvd med Ingela. Fantastiskt.


På andra dagen fick vi träna på pilatesbollarna.  Vi övade att känna våra sittben. Kunna röra på sittbenen utan att använda gluteus. (Gluteus är de stora skinkmusklerna)   Genom att mentalt tänka på hur vi för ihop sittbenen så kommer pilatesbollen i rörelse.  Vi övade oxå på att flytta bakdelen med att rotera det ena sittbenet i en halvcirkel bakåt runt det andra sittbenent. Bakdelsvändning...  


Sedan såg vi alla ryttare träna på sina hästar och det skedde stora förändringar.  Takt, känsla och timing. 
Återigen fick jag se hur litet det behövs för att göra stora förändringar.  Att andningen blir rätt, att man har förmågan att slappna av de de stora hjälparmusklerna.   Tyvärr harjag inga bilder från kursen men jag hittade en bild på Victoria.
 


Dax att packa ihop och bege sig över bron igen till Sverige.  Rebecca Harris, som oxå deltog i kursen i Danmark, åkte med oss tillbaka.  Väl hemma så började eleverna komma och vi ordna med gemensam middag på kvällen.

På måndagen var det sedan dag för fortsättningskursen i True Connection. 
Den varade i dagarna tre och  vi fick en massa ny information.  Jag tränade en hel del liberty med Lillebror och det är så roligt.  Vi fungerar jättebra på kort avstånd men när det blir långt blir han lite orolig och vet inte vad han ska göra.  
I ridningen tränade vi på galoppfattningar från magenergi.  Härliga fattningar blev det.  Sedan galopp - skritt - galopp. Det tyckte han var jobbigt!! och jag med!
Lillebror har haft jättesvårt med bettet och vill gärna krypa bakom hand och Rebecca kunde hjälpa mig med att se exakt när jag skulle "releasa" så han snart förstod.    

 


Anna hade med sig sin fina tvååriga halvblodskille och gjorde fina framsteg.  Sista dagen satt hon på honom för allra första gången. Barbacka och med repgrimma. Så härligt att se när hästarna får de förberedelser de behöver för att förstå och halt och fullt acceptera ryttare vid första gången.  Ingen som håller fast någonstans. Fri i tanke och kropp.

 
Dampsey och Anna


På tordagen hade vi privatlektioner och jag tränade först med Riverdance.  Han behöver förstå att han kan vara lugn och avspänd OCH röra sig framåt.  Jobba med invanda negativa mönster och få fram positiv, avspänd energi som ska hjälpa honom att bygga upp sin stora kropp. Vi övade on-line. Mycket sidvärtsrörelser och övergångar.

Sedan tog jag ut Hidalgo och han var på sprallhumör! Gjorde kaprioler och andra roliga saker.  Vi övade galoppfattningar on-line.  Sedan sitta-upp-övningar.  Hoppa, hoppa på sidorna, böja huvudet,(one-rein-stop)  vänta på avspändhet och releasa. Backa ett par steg. Byta sida. Hoppa, hoppa, böja huvudet, release och backa.  Så småningom upp på ryggen, röra benen framåt och bakåt, klappa på ryggen, halsen och magen. Så av igen, böja huvudet, release back. 
Efter några gånger var jag uppe igen och slängde repet från ena sidan till den andra. Såg ut en plats på ridbanan dit jag ville gå och så gick vi. Vingligt. kasta över repet så jag kunde styra tillbaka, vingel, vingel, repet igen osv. Tillslut kom jag fram tid jag skulle och hoppade av.

 
Fina Hidalgo C!

//Ewa

ANNONS
Av Ewa Angantyr - 5 september 2012 22:59

Vår fina Chili hade ont i tassen. Det började i helgen och har sedan blivit sämre.  Jag har försökt palpera honom men inte hittat något och han har tydligt visat att han har ont!  Så jag ringde veterinär och fick tid idag.
Han fick lugnande och smärtstillande och vet hittade ett liiiiitet sår på tramdynan efter en tagg..  Ingen tagg fanns kvar och vet gjorde rent, satte på ett bandage och en krage runt halsen.  Så recept på metacam! 
Metacam är starkt smärtstillande och starkt inflammatoriskt som slår ut magens bakterieflora.  Herregud! Chili hade ett liiitet sticksår, ingen feber, ingen svullnad och ingen som helst allmänpåverkan och vet vill att han ska ta METACAM!

Jag gick aldrig till apoteket för att hämta ut receptet men jag kom hem med en ynklig kisse som ville ut!  Nu har han fått utegångsförbud till måndag så vi har honom inne. Ingen krage och inget bandage kvar.  Togs bort noggranns av Chili själv.. 


Så hem till stallet och Magnus som fixar en ny öppning i lösdriften. Bra!  Vi behöver ha två in/utgångar.

Tog in River och Hidalgo.  Började med River.  Moving massage igen och FG. Kunde öka energin i skritten men han har fortfarande en störning i rörelsen på höger bak. Tar ca 10 cm kortare steg på höger.  Annars var han väldigt lugn och samarbetsvillig.  En riktigt fin kille!!!


     

Så var det dags för Hidalgo. Min fina PRE-kille som är tre år och som ägnat sommaren åt att beta, leka med kompisar, vifta flugor och lata sig.  Han har uder sommaren gått från en valpig unghäst till en stabilare och mer utvecklad unghäst. Både fysiskt och mentalt.  Vi gjorde on-line övningar som vi tränade på innan sommaren. Han visste precis. Han var med och ville göra rätt.  Så gjorde vi övingen som vi började på på förra TC-kursen. Böja huvudet bakåt, vänta på release och flytta bakdelen, vänta på release, rakställa och backa några steg. Vi hde det ganska jobbigt med den här övningen före sommaren men nu hade den smält in och gick fint!
Övningen är bra att ha till hands när man sitter upp i början. Hästen kanske vill gå och då kan jag böja huvudet bakåt så jag stannar.  Jg vill aldrig behöva dra i båda tyglarna baåt på en häst under inrining. (eller inte på någon häst)
Att komma upp på ruggen ska inte vara detsamma som gå. Hästen ska vänta på vilken signal han får. Backa, stå kvar, vända eller går framåt.  Det är viktigt att vara extrem noga och tydlig  med signalerna nu

    

Sitta upp övning.   Naturligtvis sker inridning utan bett.  I början kan man behöva ta tag i hästen och då ska man inte behöva ta den i munnen!  Unga hästar lär sig snabbt att det gör ont i munnen och lär sig att undvika det på olika sätt.

   

Hidalgo är så redo och sugen på att göra nåt nu. Nästa vecka kommer han med på TC-kurs!!  Underbart att ha tillgång till sådan kurs!  Borde alla gå på!!

Efter Hidalgo blev det långa tyglar med Lillebror. Jag ska anordna en kurs i oktober i långa tyglar!  Det är en rolig och bra träningsform för hästarna.  Lillebror har kommit till piaffträning och galoppp i tyglarna. 
Tyvärr blev bilderna suddiga för det började bli mörkt så det bli bilder nästa gång.


//EwaANNONS
Av Ewa Angantyr - 4 september 2012 22:40

Tuva sjuk.  Feber som går upp och ner...   Hon är ändå så pass stor att jag kunde lämna henne en timme på förmiddagen och har en lektion i Ulatofta.  Vi hade halva lektionen från marken och halva uppsuttet. Pratade grunder och kommunikation.  Det gick bra och vi fyllde på släpet med jättefin halm som jag fått köpa.  Hem med släpet och Rebecca och nästa lektion var i Påarp. En väldigt fin bruksnordis som var fint grundtränad i dressyr.  Kul!

Sedan hem för att träna med River.  FG, moving massage, FG, moving massage....  söker sig lite, lite framåt, neråt och genast får bakbenen ett längre steg..  Vi kunde leka lite med att öka energi och minska energi.  Känns positivt. 

Sedan fick han stå inne med Hidalgo och sitt back-on-track-täcke. Myyys!.


Rebecca red sin Norna och vi hämtade hem Amiir och Harley.

Ikväll gick alla unghästarna ut tullsammans.  17 grader varmt ute ikväll!!


I kväll var vi i Tollstorp där jag hittat ett hörnskåp till köket.  Jättefint var det men vi orkade inte få in det ikväll.. Nödproviant...pizza...


Ny dag i morgon...  Godnatt....


 

Maria med sitt fina sto!Av Ewa Angantyr - 3 september 2012 22:28

Började med River idag. Han andas ojämt, är väldigt lättskrämd och vill hålla koll.  Jag började med FG med sticken. Tap, tap, tap överallt utan att lägga energi i det och utan att mena något annat än FG.  Han blev frusterad, irriterad, obeslutsam och förvirrad.  Efter ett tag provade han att stanna... Jag fortsatte någon minut till innan jag vände honom ryggen och gick ett varv så han fick fundera.  Började om.  Det tog säkert 30 minuter innan han var ok med mitt FG och då kunde jag gå över till moving massage.  Jag tryckte på serratus med knuten näve. Höll kvar och släppte när jag kände hans release.  

Jag byte sida och forsatte med serratus.  Han gick långsamt, jag följde honom i hans takt.  Efter ett tag började jag höra läten från magen, därefter långa frustningar, en lång gäspning, flera läten/grymtningar från magen... frust, frust...  Något hände och hans bakben rörde sig ungefär 10-15 cm längre fram i denna långsamma skritt. 

Yllbaka till stallet så fick han sitt foder, mineraler och hö.  Stod inne med Hidalgo några timmar.


Vi fortsatte med Waldemar.  Rebecca har ju tränat honom sedan början på juni och jag vill att hon ska se en "färdig" körponny innan hon åker hem..  Rebecca tömkörde honom och kollade skritt, trav och halt. Vi hjälptes åt att friendla bakselen. Sedan gick vi till giggen och satte fast honom. Han har gått med giggen flera gånger men aldrig varit fast.
Waldemar tog sin uppgift på fullt allvar! Gick långsamt men beslutsamt. Drog i den lilla uppförsbacken och höll emot i bakselen  när vagnen kom i nerförsbacka.  Så himla fin han är!!!

Mission kompleted! Rebecca har kört in sin första ponny!!  Grattis!!


Lillebror fortsatte med långa tyglar att träna på piaffen/halva steg.

Går framåt och han är lugn men taggad! 


Inga bilder idag för min kamera är på villovägar...;(


Ha det gott alla!!


Ewa


PS!
Formatet för Karen Rohlfs kurser i Sverige 2013 kommer att bli:

En kurs på tre dagar med 12 deltagare "Finding the sweetspot"

En kurs på tre dagar med 6 deltagare "Privatlektioner"


Av Ewa Angantyr - 2 september 2012 19:17

Phuuuust... nu har Karens kurs lags sig och jag kan summera denna kurs som varit i planeringstadium i ett år.  Rebecca (workingstudent) har varit en klippa och ovärderlig hjälp i alla förberedelser.

Allt från boendelistor, lunchlistor, inbetalningar, hästbyten, extra boxplatser....  mm har hon kunnat dubbelkolla och skriv listor på.  Jag hade aldrig hunnit göra allt själv.

När kursen närp¨kvällen och made sig så skrev vi To-do-list dag för dag och hade full koll på vilken dag vi skulle köra dit hö, vilken dag vi skulle hämta och ställa dit sängar, vilken dag vi skulle fixa iordning boxar, lägga in spån och sätta upp namnskyltar.. 

Allt var planerat in i minsta detalj MEN sedan började strulet.  Ägaren till gården var i Danmark och vi fick inte komma till gården förrän dagen före kursen!!!  Jag bönade och bad på mina bara knän att få komma dit tidigare, (som var bestämt sedan länge) Men icke!!  Dagen innan kursen var jag i upplösningstillstånd och hade börjat kolla på alternativa anläggningar, men det är inte det lättaste att hitta en anläggning med 12 boxar, sex rejäla hagar, 20x60 ridhus med boende för sex personer, teorirum för 30 pers och möjlighet att laga lunch...

Mannen i fråga svarade inte i telefonen på förmiddagen så vi fick åka dit och se om han kommit hem. Jodå, med 18 hästar i lasbilen var han hemma på gården och vi kunde komma.  Vi hade då 12 boxar att mocka ur efter jag vet inte hur många veckors uppstallning, städa sovrum, högtryckstvätta läktare, bära sängar, hämta hö, tvätta och hämta våra hästar,  mm, mm.  Vi slet till kl 21.30  på kvällen. Marie, Rebecca, Nino och jag...  Det blev inte som jag tänkt mig dagen ,före kursstart..  Vi hade tänkt att dekorera, sopa lite, se till att allt fanns färdigt och hälsa ryttare och hästar välkomna...


       

Men när kursen startade kl 9.00 på morgon fokuserade vi på KURS MED KAREN ROHLF!!!! 
Teori och praktik blandat. Finding the sweetspot!  Underbart. Lillebror var redo och så fin. Karen såg att alla grunder fanns, han var uppbyggd, musklad och i kondition. Bara att gå vidar. Vi började med vägen mot piaff och halva steg. 


Ja, alla var nöjda och glada över kurserna och vi avslutade med en middag hemma hos oss med Karen och Dana innan det var dags att skjutsa dem till Malmö flygplats för några dagar i Stockholm innan de skulle vidare till Holland.

Min summering är YES till hela kursen och upplägget, alla trevliga ryttare och fotfolk, stämning, god lunchmat och trevliga kvällar. Hästar som höll sig friska och glada och en strålande sol i sju dagar med temperatur rund 30 grader!!
Ett starkt NO-No till att använda den anläggningen igen. Jag hade väldigt nära magsår och skulle inte samarbeta med dem en enda gång till! Så till kurs i augusti 2013 letar jag ny anläggning! Tips??  Jag vill ha den i Skåne!

Helgen efter kursen höll jag en tvådagars unghästkurs. Det blev jättetrevligt och hästar och ägare lärde sig nog ett och annat nytt.

Sedan kom en ny träningshäst. Riverdance. En stor fin kille efter Briar.  Tyvärr med en dålig ridstart i livet och har nu en hel del spänningar i muskler som blivit mer eller mindre kroniska.  Han är 14 år och jag ville först åka och kolla upp hans status innan jag börjar med honom.  Jag åker med honom till Ringsjöns veterinärstation där det finns en mycket bra veterinär som även är utbildad kiropraktor och har en holistisk helhetssyn på djur.
Riverdance vill inte in i transporten och har en teknik att stegra och slänga sig åt sidan så man har inte en chans att hålla kvar honom.  Sedan betar han lugnt...  Tillbaka till transporten, halvägs in och sedan backa, stegra och slänga sig åt höger..  Väldigt leftbrain.  Vi höll på att ge upp men rätt var det var så gick han in, stod lugnt och åt så jag stängde och vi åkte. 30 minuter sena för att först hämta Tuva på skolan och sedan åka till vet.

Hon hittade mycket spända muskler och tyckte att han var mindre musklad än en treåring. Kort i steget, spänd rygg...
Kiropraktikbehandling, lossade på bogarna, tornutskotten låg tight och han var ouppfostrad som en treåring...  Men vet tyckte att han hade goda förutsättningar att bli riktigt fin för han har exteriören.
Hon anade "kissing spines" men jag vet att han är röntag och har inte KS!
Tillbaka om tre veckor igen för att lösa spänningar. Under tiden mjukgörande, lösgörande arbete utan ryttare. 

Tillbaka var han mycket mer lättlastad... 

Han går nu i hagen med Hidalgo som har satt honom på plats...   

 


Dax att gå i säng nu!! Natti!


//Ewa

Av Ewa Angantyr - 24 juli 2012 23:04

Jag har lagt upp all träning inför Karen Rohlfkursen i augusti med tanke på att Lillebror ska vara så mjuk och följsam som möjligt. Han ska ha kondition och styrka att klara av intensiv träning sex dagar med allt vad det innebär i mental styrka och fuysik. 
När jag var i England för att se Ingela Larsson-Smith så föll en till pusselbit på plats och det var Extreme friendly game.  Lillebror har ökat sitt självförtroende och sin tillit till mig.  Jag kände ändå att det var något litet som fortfarande saknades och när jag fick möjligheten att arrangera en kurs med Rebecca Harris här på hemmaplan så tveakde jag inte en sekund.

Sagt och gjort. Jag bokade in Rebecca, jagade efter folk som ville lära sig om TC...True Connection. 

Första dagen var det mestadels teori.  Teori som handlade mycket om hur hästen kan känna ens tankar.   Om vi tar oss tid till att tänka, fokusera och lyssna.  Vi pratade om "blocks" . Att vara en äkta LEAD och att göra områden tillåtna eller otillåtna för hästen. Vi talade mycket om VI-bubbla.   Vi provade on-line på eftermiddagen.  jag hade Lillebror på en stor volt och Rebecca bad mig tänka långsammare trav... Lillebror saktade genast ner tempot.  "Tänk högre energi men fortfarande låg nacke"  och visst..Lillebror ökade takten och höll sin avspända långga form.  "Minska din bubbla så kommer han till dig!" sa Rebecca...  Jag fokuserade och minksade min mentala bubbla...Lillebror vände sig GENAST mot mig och kom fram till mig!  Han till och med "pratade" med mig med ett lågt gnägg.   Han har aldrig gjort det under träning förut. 


Dag två handlade om liberty och vi pratade Liberty när hästen VERKLIGEN förstår, känner och vill vara med dig, för du är hans LEAD!   Lillebror  och jag tränade och insåg att vi hade lite kommunikationsproblem och Lillebror löste det med att sticka iväg..  Rebecca visade hur man kan arbeta igenom ett problem i liberty.  Lillebror och jag gjorde fina volter och varvbyten i trav.. 


Dag tre var det ridning. Nu när vi samlades hade många frågor till Rebecca. Vi hade många intressanta diskussioner och åsikter. Rebecca förklarar sakligt och med inlevelse.  WOW vad vi fick mycket att tänka på den här helgen. Så många trevliga människor som var med!!  Tack alla!!

ALLA var väldigt nöjda med kursen och alla ville ha mer!!  Så även jag och Lillebror.  Vi har bokat in Rebecca här i Farhult den 4-6 oktober!!  


Förberedelserna inför Karen Rohlf kursen är i full gång. Boende, catering, hö..ja en massa logistik som måste funka!  Det är STORT att få en sådan som Karen till lilla Hörby!! 
Dessutom har det plötsligt blivit en ridplats ledig!!  

Jag tror alla som har ridplats börjar bli lite nervösa nu och tänker extra mycket på träning.  Själv förbereder jag även genom att se classroom. Massor av nyttiga tips där!!  Samt en massa extreme friendly game förståss!!!


         


Tack alla ni som hjälpte till att göra kursen så trevlig för elever, åskådare och Rebecca Harris!!


Lotta som skötte en massa markservice och bakade den härliga TC-tårtan, Nino som fixade med luncher och filmning och Tuva och Rebecca som hjälpte till där det behövdes. 

TEAM-work!! TACK!!!!  


 

//Ewa


Av Ewa Angantyr - 4 juni 2012 22:19

Tiden går så fort och nu har det hänt en hel del igen.

Jag har haft en grundkurs i NH här hemma på Missnegården. Första kursen här och det gick väldigt bra.  Både teori och praktiska övningar. Genomgång av grunden...De sju lekarna.   De sju lekarna är som att lära sig bokstäverna innan man kan sätta ihop dem till ord och läsa,  att lära sig krypa innan man kan gå....  Det är en otroligt bra väg för hästen att gå innan den rids och innan den körs.  Att flytta undan för tryck. Så enkelt men ändå så svårt.

ALLA hästar, oavsett inriktning bör får den rättigheten att lära sig De sju lekarna innan man ställer andra krav på dem!


Jag har fått hit min "working student". Rebecca.  Hon har gedigen NH-bakgrund och vill lära sig mer om dressyr och hästens biomekanik.  Hon har fått Waldemar till "sin" och ska lära honom de sju lekarna och sedan fortsätta med tömkörning och inkörning.  Hon har även Harley som sin och ska leka med honom.  Naturligtvis ska hon även träna med sin egen connemara kille PEPSI!  Jätteroligt är det att få sällskap i stallet och hjälp med alla sysslor. 

Rebecca och Harley


Så har jag fortsatt med min fina Hidalgo.  De sju lekarna men jag har även hängt på honom och.... ta-da - sutttit på honom!!   Han är så snäll och kärvänlig.  Kändes helt säkert att sitta upp på honom!  Fina, fina killen. Han är ju bara tre år så målet med ridningen är att vi ska kunna gå i skritt och trav, i balans och med energi på ridbanan och i skogen.  Jag kommer inte att göra mer i ridningen förrän nästa år.  Men jag tror det är bra att börja tidigt och att inte hålla fast honom i tex bett utan han får själv hitta sin och vår balans.  Vi är i vår VI-bubbla!  Häftigt.


       Med Lillebror har jag dels varit mycket ute i skogen och på långa rundor men även tränat galoppen och fått mer samling och böjning i galopp.   All extreme friendlygame har gett resultat i att han kan galoppera mer lugnt och avspänt.  Detta gör att han kan göra mindre volter och i mer samling.  Han kan ta drivning i son fyra utan  negativ effekt.
Tränar så gott som dagligen nu....

I morgon bär det iväg till Vimmerby igen för privatlektioner. Ska bli kul att se alla mina "gamla" elever igen!!! 

Winzent är kollad och har en inflammation i hovleden HF.  Skickat efter mediicin och han ska gå ensam i fyra veckor. Sedan ska jag börja stretcha bogmuskulaturen...  Hoppas min fina W blir bra snart..

//Ewa

Av Ewa Angantyr - 11 maj 2012 10:21

Nu har jag påbörjat utbildningen av Waldemar. Han ska först köras in och första lektionen fick handla om en massa friendly-game med tömmar och sele. Han var inte särskilt brydd av det men när jag fick på selen så kom
lokorna nästan ner till knäna…lille plutt! 
Behöver alltså köpa en ny sele!  Av med selen igen och passa ut en repgrimma. Han kunde ha min fölgrimma!
Toppen.  Reptömmar på och så gick vi ut i skogen. Jag ledde honom till att börja med innan jag la över tömmarna och gick i zon 4.  Inga problem. Han är väldigt känslig och lyssnar fint på grimman. Jag kunde byta sida utan att han reagerade och han är lugn och fin men energisk. Hoppas bara inte han är för liten för att
gå i par med Winzent.  När vi skulle gå förbi grannens sto, Freja, kom hingsten fram i honom igen. Freja är väldigt
intresserad av mina killar och går med längs staketet och pratar hela tiden med dem. Bra träning.

Hemma igen så fick han lite kraftfoder. Han är fortfarande väldigt tunn så lite alfa behöver han allt.
Han står bredvid Lillebror och Winzent i boxen så han ska snart gå att släppa ihop med dem.

 

Waldemar!


Lillebror har jag tränat en del on-line och liberty. Det är så häftigt med kunskapen från kursen i England och tänket i libertyn. Att tänka på vi-bubblan hela tiden och att hela tiden tala om för min skeptiska häst att
allt är ok, jag tar hand om honom, vad som än händer.  Han är så mottaglig för mina tankar, känslor
och energier.  Det är så lätt att ge mycket energi men svårt att ge liiiite energi så det blir lagom för en känslig
kille som Lillis.  Att rikta energi och intention.  Hur lite behövs det för att vända honom? Hur lite behövs för att får honom i trav. När vi är helt och fullt connectade behöver jag bara tänka trav så travar han, när jag sedan tänker
avsaktning till skritt så saktar han av.  Till och med galoppfattningarna fungerar jättefint. Hur häftigt är inte
det?? 

Min fina Hidalgo har tränat med sadel och han tycker det är helt ok. Hans hingstighet är bort helt nu. Testade häromdagen att gå förbi hagen med brunstig Freja och han sa inte ett ljud. Bara betade fast han var
mindre än två meter ifrån henne! Skönt att det är över!  Jag ligger på honom och tränar in att pallen
är väldigt trevlig! Där står vi och myser och har det bra samtidigt som jag ligger på ryggen, klappar han på rumpan och magen. Kan nog sitta upp snart!!  Lite mer tömkörning behöver han nog först, förresten.

Fick en förfrågan häromdagen på att ”rida till” en häst. Hästen i fråga är just nu på inridning men behöver ”ridas till” så han kan gå i form.  Jag blir helt ställd!  Vad säger man..  Jag tackade nej och kommer inte att ta emot hästar där inte ägaren kan NH/ND/TC eller är villig att lära sig tillsammans med hästen. Det blir inte rättvist mot hästen om inte den får fortsätta på samma linje när den kommer tillbaka hem igen.  Jag har gjort det tidigare och det
känns alltid hemskt att lämna hem en häst där man vet att det inte kommer bli bra för den.

   

Jag har fått en idé om att göra en bok om Naturlig Inkörning.  Det finns böcker om traditionell inkörning
där man inte utgår från hästens naturliga beteende eller inlärningsmönster utan man gör steg för steg enligt ett uråldrigt mönster med medhjälpare som håller i hästen.  Man talar mycket om säkerhet och säkerhet är att vara många som hjälper till, att stå på ett speciellt sätt och att alltid hålla kontakt med hästens mun! 
Jag har blivit påhoppad flera gånger för att jag kör in hästar i repgrimma men för mig spelar det ingen roll när man har kontakt med sin häst mentalt.  Har jag inte den kontakten blir ingen häst säker att köra. Oavsett vilket bett och hur många medhjälpare man har.  
Därför min idé om en bok! Inkörnin På MITT sätt! 
Helst skulle jag vilja ha en dvd som kommer med filmen men då behöver jag någon som kan filma och redigera film. 
Får se om jag hittar någon.  Jag har tänkt på det här flera gånger förut och nu har jag igen en häst som ska köras
in, eller jag har två som ska köras in. Harley också!  Vore ju så kul att kunna förmedla ett alternativt sätt att köra in. Säkert ska det vara också ;)


 

 Tuva och Winzent


Jag har planerat in en grundkurs i Natural Horsemanship den 2:a juni. Mejla för info!!

Endast sex platser så först till kvarn!


Ha det gott alla!!!  //Ewa 


 

Presentation


Hej och välkommen till min blogg!!! Här kommer jag skriva om hur jag tränar mina hästar så naturligt som möjligt!

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Blogkeen
Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se