Naturlig Dressyr Ewa Angantyr

Senaste inläggen

Av Ewa Angantyr - 8 mars 2012 10:05

Ny träningshäst i stallet.  Isa heter hon och är ett sto, fem år och korsning mellan frieser och haflinger. Hon är kolsvart, ca 150 cm hög och rejäl. Huvudet ser mest ut som en frieser och hon rör sig bra men är ganska
tjock och bred.  Jag har tränat henne med 12’ linan och bara listat ut lite hur mycket hon förstår av mina signaler. Försöker lära känna henne. Hon är pigg och framåt men behöver lära sig att bära sig rätt på ridbana. Hon
lägger sig på inre framben och böjer sig inte. Hon lyssnar ganska bra på mitt kroppsspråk även om hon än så länge är
lite orolig och inte helt trygg i sin nya miljö.

 
Hon går ensam i hagen och är inte helt nöjd med det. Tänker låta det gå några dagar och om hon inte finner sig tillrätta så får jag sätta in en av mina killar.  Hon ser grannens hästar på ganska nära håll så hon är inte helt ensam. 
Jag tycker det är ganska bra att de står själva i hagen när de är på träning. Det blir så mycket nytt annars att anpassa sig i ny flock. Dessutom är det risk för skador.


Lillebror går väldigt fint just nu.  Han är mjuk och stark och jag tränar en hel hel på galoppen och den förvända galoppen.  Jag vill ha honom starkare och hitta en bättre balans i den förvända galoppen.  Vi gör övningar som tex stora
bågar på långsidan där det blir kort förvänt och sedan tillbaka till rätt galopp.    Upprepa på nästa långsida.  Det viktiga är att behålla balansen, takten och själv-bärigheten.  Harmoni i arbetet. 
Min sits gör stor skillnad för honom så jag måste verkligen sitta korrekt och förbli mjuk i sitsen för att han inte ska bli orolig och därmed tappa balansen. Vi har ridit ut en hel del i skogen också för att öka hans
kondition och styrka. Han älskar verkligen att vara i skogen och när Winzent och Tuva följer med är han på topp!   Har
Winzent i ledrep så han inte kan busa med Tuva.


Amiir har fått följa med till skolan varje dag. Får se bussar, bilar och annat som rör sig och låter. Han tar det hela med ro förutom när vi gick förbi en damm med en massa ankor som slogs/lekte..  Det var väldigt konstigt!!  Vad är väl en stor buss i jämförelse med 10 ankor i en damm??   


Hidalgo är ju kastrerad och när jag fick hit Isa så blev han väldigt hingstig så jag känner mig  nöjd
med att han är kastrerad och kommer att lugna sig inom kort.  Otroligt vilka starka drifter det är i en
hingst.  Naturkrafter!

Fick tillbaka laboratorieproverna som påvisar lilla blodmasken på alla hästar. Amiir hade mest och Harley minst. Dock avmaskades alla.  Jag har ju ingen aning om hur marken är skött här innan vi flyttade hit men i och med detta så kommer jag låta plöja eller harva upp vinterhagarna så fort jag kan flytta dem till sommar hagar.   Himla bra med dessa prov så man verkligen får reda på mask-status.


Naturligtvis har vi kört Winzent i helgen som var. Det var strålande sol och vi gick en lång runda. Här kommer lite bilder! 


        

Ha det gott alla!!  //Ewa
 

ANNONS
Av Ewa Angantyr - 29 februari 2012 21:26

Nu har jag köpt en hästtransport! Det blev en Ifor Williams  och anledningen till det var
att jag hört mycket bra om den och att de jag sett har varit så som jag vill ha
en transport.  Stabil, rejäl, inte en massa krafs och inga utstickande delar som hästen kan fastna i. 

Lillebror har fastnat i en Boj som har en kula på handtaget
som man öppnar skötardörren med. Där lyckades Lillebror fastna med grimman. Hur
kan man designa en transport och tycka att utstickande delar där hästen har
sitt huvud med grimma på är bra?? Det förstår väl vem som helst att hästar inte gillar att bli fast i en krok när de
åker transport??  Boj har också uppstickande metallpinnar som håller fast mellanväggen. Perfekt om man gillar
att fastna eller sticka hål på halsen. Jag tycker Boj är jättebra förutom dessa detaljer som är så onödiga.  Som den övre bakluckan som fladdrar och skramlar.  Varför inte ha en stabil övre baklucka som sitter där den ska?   

 
Min nya Ifor W har en stabil övre baklucka som INTE skramlar eller fladdrar!
Den har fronturlastning som jag tycker om när jag tränar unghästarna.  De lär sig att tänka framåt och att utgången
finns där.   Visst kan man säga att hästarna ska tåla än det ena än det andra men man får inte glömma att för
hästen är en transport allt som en häst INTE vill ha redan. Trångt utrymme som rör sig och där man inte har fri sikt. Man kan inte fly från faror där!  Så göra det så bra som möjligt tycker jag är fair play!

Så vi har tränat och tränat. Gått in och igenom, gått in och
backat ut, gått in baklänges och framlänges. När han stod lugnt och mumsade på
lite hö så tog jag bakbommen och skramlade med och vips så var Lillebror ute
igen. Börja om och så småningom kunde Lillebror stå kvar trots att jag höll på
att flytta på bakbommarna.  Misstänksam.
Ville inte äta men gick inte ut. Han var lös så jag hade inte kunnat hindra honom.

Vi fortsätter att träna detta i sju dagar så återkommer jag
med mer info!

 

Fina Amiir har gjort stora framsteg och påbörjat arbete med långa tyglar. Han är en oerhört känslig och lyssnar på kroppsspråket  till 100 %. 
Många har frågat mig på mejl hur jag gör med unga hästar och vad jag har för unghästfilosofi så här kommer lite hur jag tänker:

Jag tror på att förbereda unghästen inför sina uppgifter och innan Amiir hade på långa tyglar så hade jag tränat med 12’ linan från båda hållen. Han kunde de sju lekarna och han har gjort ”touch-it” både på ridbanan
och i skogen.   Sedan har han grundträning i att stå stilla i gången för att bli borstad, han flyttar undan
för tryck och han har timmar av friendly-game och ”non-demandig time” i botten.

Många andra har en medhjälpare vid huvudet när det ska påbörjas med långa tyglar eller tömkörning men jag gör inte så.  Jag tränar hästen till att lyssna och förstå vad jag vill INNAN jag börjar med långa tyglar. När jag sen har tyglarna på så kan hästen redan hjälperna och det blir inget dramatiskt.

Egentligen så är ju allt förberedelser inför vad som komma skall. Jag ska rida Amiir en dag och vill att han ska vara så förberedd som möjligt. Att lära honom träna i långa tyglar är en förberedelse för ridning samtidigt som det är en
träningsmetod i sig. Träning med långa tyglar kan jag göra hela hans liv så att
förbereda så han är trygg med tyglarna, trygg med mig och att ha saker på
ryggen, på benen och bakom rumpan är ju ett sätt att underlätta allt i framtiden.  

Jag vill att han ska stå stilla sedan när jag sitter upp så det är något som jag lägger stor vikt vid nu när jag tränar med långa tyglar.  Då kan han ju det om ett år när jag ska sitta upp på honom!

Jag tar alla tillfällen att förbereda mina hästar. Det kan vara tex när jag gosar med dem i lösdriften så kan jag lägga mig på ryggen på unghästarna. Inte helt men jag tynger lite med min vikt, klappar på andra sidan
och rör med skänklarna på sidorna. Där är hästarna helt lösa, de står tillsammans och tävlar om att få min uppmärksamhet så när jag gör detta med en av dem så suger de åt sig all uppmärksamhet!! 
De VILL att jag ska komma till dem och göra detta och hur bra är inte det för framtiden?  

Att vara vän och partner och att hästarna ska tycka att jag är deras bästa kompis som kliar dem, myser med dem borstar och ger dem uppgifter DET är viktigt.  Sedan måste jag kunna sätta upp vissa ramar och gränser också.  Hästarna
kan inte flytta på mig och jag har vissa rutiner vid maten.  Ingen får ta mat från mig utan först när jag
lagt ut det åt dem.  De får inget kraftfoder om de visar sura miner och måste vänta på signalen att de får äta.

SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD.


Idag har Hidalgo blivit valack. Jag har funderat och tänkt länge på att ha honom som hingst men jag vill inte ta emot ston med allt som det innebär och då ser jag ingen anledning till att spara honom som hingst.  Grannarna har ston på båda sidor varav den ena grannen har väldigt dåliga och låga staket. 
Det blir en oro när de brunstar och Hidalgo står några meter ifrån ett sto som trycker vid ett 70 cm högt fårnät
som halvt om halvt ligger ner…   Vet inte om jag skulle kunna gå emellan Hidalgo och ett sto om de kommer ihop…  Det är väldigt starka drifter hos en hingst och ett brunstigt sto hjälper inte till precis.

Dessutom vill jag ju RIDA honom, kunna åka på kurser och träningar.  Det känns rätt. Nu står han i stallet och ser
inte alls pigg ut men i morgon är han nog pigg igen!  Älskar den killen!!


Ha det gott i vårsolen!!!

//Ewa


ANNONS
Av Ewa Angantyr - 17 februari 2012 10:07

Idag så började jag med Lillebror på ridbanan. Det är ganska djupt med snö så att gå omkring där själv kändes inte aktuellt. Jag gjorde bara lite pre-flight-check innanjag satt upp barbacka och utan tyglar.  Jag hade cordeon och en kort lek-pinne. Började med fyrkantspåret i skritt, halter och vändningar. Sedan sepentiner med noggranna vägar och med böjning. Det gick fint. Provade öppna längs långsidorna och det gick jättebra i vänster varv men han kändes lite mer okoordinerad i höger varv.  Måste träna mer på det!

Sidvärts på diagonalen brukar vara svårt men det funkade fint idag. Bäst åt höger. Han vill tvära lite för mycket åt vänster så där behöver vi öva mer.

Försöker hela tiden kolla igenom min sits så det inte är jag som hindrar honom att gå sidvärts. :/


Så fortsatte vi till trav och raka fina långsidor. Halt, ryggning, vändning och tillbaka. Mönster är bra för Lillebror, det gillar han.  Eftersom det var så mycket snö på banan så tar han väldigt stora kliv. Jag fick verkligen öva på min balans!  Gick vidare till serpentiner i trav och med böjning. Även det funkade bra så jag satt av och berömde min fina kompis!


Winzent stod på tur och jag sadlade honom med eponasadeln. Den är i största laget men det funkar.

Hade bett på honom men tyglarna i repgrimman.  Vi tränade volter med fokus på att hålla vikten kvar på ytter benpar. Han är så mjuk och känslig så att hålla min sits balanserad och centrerad är verkligen ett måste på honom.  Vi gjorde små öppnor på volten och vändningar igenom volten. 

Fortsatte med övergångar till trav med fokus på att hålla en lugn och taktmässig trav utan att öka farten. Han jobbar genom hela ryggen och tar i med bakbenen så ibland vill han för mycket och det går för fort.

Vi höll på ca 30 minuter och han var fin, lyssnade och ville verkligen göra rätt så då var det dax att hoppa av.


Hämtade Hidalgo och lekte liberty med honom på banan. Flyttar bakdel och framdel. Backar och får honom tillbaka till mig. Massor av friendly game med pinnen och han lär sig fort. 

Han älskar verkligen uppmärksamheten.  Tillbaka till stallet igen så fick han prova epona-sadeln.

Antingen har han haft sadel på sig i Spanien eller så är han helcool! Han rörde inte en min. Drog åt sadelgjorde lite löst men han reagerade inte.  Längtar efter att få komma upp på ryggen på honom!!! 


Nu ska jag ut och mocka och fixa. Ikväll tar jag flyget till Stockholm.


//Ewa 


OBS: Ni som är sugna på att träna i sommar: Jag har lagt ut datumen på min hemsida

och du kan skicka efter en broschyr med info om sommarkurserna om du mejlar mig på e.angantyr@langarod.seAv Ewa Angantyr - 16 februari 2012 08:54

Dominant

Energisk

Nyfiken

Social


Dessa egenskaper gör en häst till Rockstar i Dessa Hockleys bok.

Hur är då dessa hästar?

De har ett stort ego och älskar all uppmärksamhet. De kan vara kaxiga men är så charmerande att alla tycker om dem ändå.

På tävlingsarenan äger de hela världen och förväntar sig stående ovationer efter utförd prestation. De ger alltid allt de kan på tävling och älskar det.

De vill vara först om det så är på tävling eller ihagen. De är ofta högt upp i rang och vill gärna vara det med dig oxå. De har oändlig energi. Han är alltid redo att jobba. De är nyfikna och utåtriktade. Och de talar om för dig vad det tycker om det mesta. De älskar utmaningar! Både mentala och fysiska.  Detta gör oxå att de lätt blir uttråkade. Att bara traggla runt i ett ridhus är inget för den här killen!

Det är är din vän och ädla kompanjon.  De gör allt för sin ryttare och älskar att du uppskattar det! De älskar att ha roligt, frihet och vänskap.

Träning: Som unghäst så kommer du att bli förvånad hur mycket självförtroende den här hästen har. Du kommer att utmanas av hans dominans så att han får veta om verkligen är värd att vara hans ledare.  De vill vara fysikst aktiva så väl som mentalt stimulerade. Den som kan låta den här hästen behålla sitt stora ego coh självförtroende genom grundträningen kommer att bli rikt belönad av den här killen.

Den här hästen bråkar man inte med över småsaker. Han är vänlig och engagerad söker vänskap med dig. Han är villig att göra vilken disciplin som helst för dig.  

Bestraffning i alla former kan göra honom orolig och rädd och du kan förlora din Rockstar!!  Låt honom inte puscha dig men låt honom ha några av sina egna idéer!  När han väl förstår vad du vill så kommer han vara glad i att göra det för dig. Han kommer till och med visa att han kan göra det ännu bättre! 

Den här killen har nåt att säga dig och du ska lyssna på honom.

När han blir lite äldre och utbildad blir han en säker häst för rädda och otrygga ryttare. Han har självförtroende så det räcker till för båda. De ser både efter sig själva och dig. 

På uteritter är han den som går först förbi "farorna". 

Dessa hästar gillar inte att bli pensionerade och det kan gå snabbt utför för dem när de inte blir använda i något jobb längre.  Lyssna på dem så berättar de vad de vill göra!

Om den här hästen har kommit in i ditt liv är det dax att vidga dina vyer och gå ut och leka!!

 

 

The Rockstar!! 

 

Jag har en Rockstar i Winzent!   Eventuellt är även Hidalgo det men jag är inte säker på honom ännu. Han kan även vara Goddess. (skillnad på Rockstar och Goddess är dominant/inte dominant)


Jag har ridit på Winzent på ridbanan och han har en underbar energi och framåtanda. Han testar om jag verkligen är ledare och han suger åt sig beröm som en svamp.  Vi har ridit och kört honom bettlöst (repgrimma) men nu har jag även börjat träna på att ha bett på honom. Jag har ett tredelat järnbett och tränar porcupine game. Lätt tryck i ena mungipan betyder "ge efter".  Tygeltag får aldrig gå bakåt utan är endast till för att ställa och positionera huvudet något.

Winzent tycker det är kul att lära sig nya saker så bett var intressant!  Jag kommer fortsätta träna bettets funktion på honom men ha tyglarna i repgrimman tills jag känner att han verkligen förstår bettet. Då kan jag gå över till dubbla tyglar och söka en fin kontakt och kommunikation i bettet men om jag behöver styra eller stanna så har jag repgrimma att ta till så att jag ALDRIG behöver ta tag i bettet och ge honom någon anledning att gå emot. 

Hästen har ca 2 mm skinn över käkbenet där bettet ligger så man kan lägga bettet mot smalbenet (utan byxor) och se hur hårt tryck man tål där...

Jag tränar även vändningar för sitsen och använder då min korta lekpinne så jag kan hjälpa till på yttersidan om han inte riktigt förstår mig. Fas ett är min blick och intention, fas två sitsen, fas tre ytter skänkel och fas fyra är pinnen mot hästens hals.  Winzent är väldigt känslig och jag behöver sällan gå upp till fas fyra. 

Som den Rockstar han är så blir det en massa superberöm och han vill ju ha variation och han har fått dra Tuva i pulka ut i skogen!  Roligt!


Tråkigheter har jag oxå haft...  Lillebror har haft kolikkänningar.  I söndags kom Nino in efter att ha tittat till hästarna och sa att Lillebror inte äter sin mat.  Hmmm.. mat är väldigt viktigt för Lillebror.

När jag går ut så står han och försöker ta skydd utanför lösdriften. Han darrar i hela kroppen och ser allmänt nere ut.

Jag tar in honom, täckar honom och lyssnar på magen. Inga tarmljud alls.  Hämtar colosan och ger honom en dos direkt i munnen.  Vi ger oss ut i pinande vind och med småspik i luften på fem kilometers promenad.   

Läs mer om colosan på www.schaette.se

Han kommer igång i tarmarna igen och gör en stor hög på vägen :)  Jag ger honom en dos colosan till under kvällen och på natten när jag är ute och tittar till honom gnäggar han högt och ljudligt och mår utmärkt. Skönt.

Det är väldigt många som har eller har haft kolik i år.  Man vet inte varför det är så många i år.

Jag har varmvattenbalja åt hästarna så de har alltid fri tillgång på vatten annars är ju vattenbrist en orsak till kolik på vintern.  


Nu måste jag ut i solen!!  Lillebror ska skrittas i skogen idag!


//Ewa


Av Ewa Angantyr - 2 februari 2012 09:05

Jag har sedan flera år slowfeedat mina hästar. Dvs jag ger dem "fri begränsad tillgång" på stråfoder.  Det här med mat åt hästarna är ju en pågående diskussion och jag har alltid ansett att hästar behöver stråfoder så gott som hela tiden och kraftfoder om de har säskilda behov. Tex växande unghästar eller hårt jobbande hästar. Med hårt jobb menar jag tex ridning två-tre timmar per dag, körning i skogen flera timmar, prestationshästar i hoppning och dressyr.  För en timmes normal ridning varje dag behöver de flesta inget annat än hö, vatten och mineraler.

 

Den enorma överkomsumtionen av kraftfoder tror jag grundar sig i hur okunniga de flesta av oss är i foderlära och hästens matsmältningsfunktioner. När man hör hur en del hästar som står på spån i boxen, går i hage utan gräs får flera kilo kraftfoder och ett fåtal kilo hö undrar man varför kunskapen är så låg om hästens basala behov??  När jag gick min utbildning till Friskvårdskonsult för häst så de tre dagar som var om hästens matsmältning så var föreläsare från Krafft där en dag!!  Hur trovärdigt blir det??  Som tur var så var det bara en dag!  


Magens syra-producerande körtlar producerar magsaft 24 timmar på dygnet! Det här är en pågående process även när hästen inte äter. Magsyran är nödvändig för att enzymet pepsin effektivt skall bryta ner proteinerna. Magsyran
förstör effektivt nästan alla mikroorganismer som passerar ner med maten.
Vad händer då med hästens mage när det blir långt mellan utfodringstillfällena?

Jo, magsyran fortsätter att droppa ner i magsäcken men har ingen uppgift eftersom magen är tom.. hästen känner instinktivt att den behöver äta och pillar i sig vad som finns. Börjar äta på väggarna, stolpar, rötter osv. Kan den inte äta är risken stor att den utvecklar någon form av stereotypt beteende. (krubbitning, vävning, boxvandring osv) Den känner en frustration och måste på något sätt få utlopp för den.

Man vet oxå att risken för magsår ökar drastiskt med för stor giva kraftfoder och för liten giva stråfoder.

Bland tävlingshästar har 90% magsår men även föl som fodras med pellets i tidig ålder och "vanliga ridhästar" som står i miljöer som inte ger dem möjlighet till sina bas behov kan utveckla magsår. Hästens absoluta bas för att må bra är:. 

 

Att ha sällskap med andra hästar och äta största delen av dygnet.

Tar man bort det så utsätter man automatiskt hästen för stress.  


Hästen kan stå utan mat MAX 3 timmar i taget för att inte riskera att få för mycket magsyra i magsäcken.  Det är bra att tänka på det när man nattfodrar vid 21 på kvällen. Hur länge räcker höet? Är det slut vid 24? I så fall får hästen stå utan mat i sju timmar om du fodrar igen kl 7. Om hästen inte behöver äta mer hö så behöver den bra halm att tugga på.


Jag lägger allt stråfoder i nät. Det är att slowfeeda. Långsamutfodring. Hästen får lite i taget men det räcker länge.  Lång ättid är viktigt för hästen och på sommaren när det finns bete så äter den ungefär 18 timmar per dag. Jag vill kunna ge hästen samma förutsättningar till lång ättid på vintern och då är näten ett sätt att göra det på så att inte mina lättfödda hästar exploderar (snacka om välfärdsproblem!!!)

SMHM = små maskiga hö nät

De jättestora näten jag har köpt rymmer mer än 15 kg foder och räcker länge. Jag behöver inte bara fylla dem med hö eller ensilage utan till Lillebror och Winzent fyller jag med halm och hö. 60/40 ungefär. Jag ger dem ett nät kl 21 på kvällen och det finns mat kvar på morgonen.


 

Maskorna är 3 x 3 cm.Oj, vilka vita ögonfransar Winzent fick av blixten på kameran ;)

   
Harley äter sina mineraler innan han ger sig i kast med sitt nät som kommer räcka till morgonen!


Kommentera gärna om ni har hönät eller inte!

Mer information om fördelarna med att slow-feeda finns på Ove Linds sida.
http://www.sundhast.se/index.htm


//Ewa  

Av Ewa Angantyr - 31 januari 2012 08:49

Hej alla!

Jag hade förmånen att få en hel dag med författaren till boken "Is your horse a rockstar" när jag var i Florida hos Karen Rohlf våren 2011. Det är snart ett år sedan jag åkte dit... Oj, vad tiden går fort!

Jag har ju lärt mig om Parellis fyra olika personligheter tidigare left brained extrovert, right brained extrovert, left brained introvert och right brained introvert.  Dessa gav mig väldigt mycket information som jag inte visste innan jag började med Parelli.   Bilden visar en Left Brained Introvert som Lillebror är enligt Parellis horsenalitychart. 
"Du kan inte få mig att göra det!!

   

Sedan har flera av de stora NH-tränarna gett ut böcker med en massa olika sätt att se hästens personligheter och jag har inte tagit till mig dem för jag har tyckt att de varit väldigt flummiga. Jag tror inte heller att man kan se på hästens öron eller virvlar för att konstatera att hästen har en viss personlighet.

MEN när jag fick höra föreläsningen av Dessa Hockley och även gå igenom alla de hästar som just då fanns på Karens gård så började jag klura ut vad Lillebror kunde vara för nåt.
Han är Dominant. Nr två i flocken av sex hästar. Just dominant eller underlägsen har ju väldigt stor betydelse för hur jag behöver agera som ledare. Han är Lat.  Lillebror är inte superlat men han behöver motiveras för att gå fram och i hagen står han mest still.  Eftersom han är dominant så är det ingen smer än Winzent som kan flytta honom i hagen.  Han är Rädd.  Han tror allt är farligt tills man har bevisat för honom att det inte är farligt. Nya saker är läskiga och nya miljöer är läskiga.  Vi har jobbat mycket på detta och det blir bättre och bättre men hans grund är RÄDD.  Sista egenskapen som man behöver är om hästen är social eller ensamvarg.  Lillebror är definitivt Social.  Han vill vara med sin flock och han vill vara med mig. Kommer fram till oss i hagen och är vän med de andra hästarna. Han gillar uppmärksamhet.

Så jag kan sammanställa Lillebror Dominant (D) lat (L=lazy) rädd (A=aloof) social (F=friendly) och detta gör honom till en

 REVISOR i boken. Se bild ;)

    Bilden är tagen ur Dessas bok.


Hur är då en Revisor??

Ja, som titeln redan säger så är han inte särskilt "wild and crazy". Endast ett fåtal av topp-tävlingshästar är "Revisor".

En revisor vill att livet ska vara förutsägbart inte äventyrligt. De är ärliga och rättfram. Visar vad de tycker. Och de vill att du ska vara likadan. De KRÄVER rättvis behandling. De visar dig respekt men de vill inte bli puschade. De är starka och stadiga om de får leva i sin fyrkant. Livet ska ha en rutin och ordning!!

De är de minst sociala av de sociala personligheterna. Den dominanta och lata delen i deras personlighet ger dem en mild styrka och beslutsamhet medan den rädda och sociala biten ger dem känslighet.  Här har man alltså en lat häst somssamtidigt är väldigt känslig!  Ovanlig kombination. Det kan bli så i träningen att man måste få hästen att göra något (en dominant häst kan säga "jag tänker inte göra det och räcka ut tungan åt dig (utan rädsla) se Parellis Horsenality)  Men när du säger till så kan det bli för mycket för honom och han kan överreagera och bli spänd. Det är rädslan i dem som ofta sitter gömt inom dem.   De vill så gärna vara lugna, starka killar men rädsla eller dominans dyker upp och gör dem lite splittrade.

Dominansen visar de väldigt gentlemannamässigt men kan komma fram starkt om man inte respekterar dem och deras behov av ett inrutat liv utan för många nymodigheter.

Alltid när dominans och lat finns i samma individ måste man vara kreativ och kunna motivera varför de ska göra saker för oss. Den här killen behöver en massa friendly game så att du hela tiden håller dig på hans sida. De vill känna sig trygga. Deras negativa sidor kan vara att de blir sura och uttråkade.

De vill vara duktiga och arbetar bra om du bara uppskattar dem för det dem gör och är!  Då blir han din stadiga och pålitliga partner!

Att tänka på den här hästen som en revisor hjälper dig i träningen. Vad vill en revisor ha? Ärlighet, pålitlighet, fasta rutiner, planering, noggranhet och ett öga för detaljer.

Om man bryter hans regler för många gånger så kommer han att bygga upp motstånd och han kommer att bli mindre social. Han kommer att bli ointresserad av både dig och arbete.


Nyckeln är att engagera den här killen på ett positivt sätt. De älskar att få belöning i form av klapp och smek och godis. De upprepar gärna övningar så länge du är nöjd med deras försök och framsteg. Ha alltid en plan i din träning och håll dig till den,  Han kommer att inspirera dig till ordning och reda och att hålla dig till din plan.


Han är en bra häst att rida i skogen och långa turer med. Tävlingar uppskattas inte för det är alldeles för läskigt. Distansridning är för jobbigt för honom. Som körhäst skulle han vara stark och ärlig. Om han ska tävla i körning ska det inte vara i enbet.


När de fått lära sig sin gren så är de gärna skolhästar åt elever!! Så länge det inte blir alltför många timmar per dag ;)


Fritt översatt ur Dessas bok.


Allt som står om Revisorn i Dessas bok stämmer väldigt väl på Lillebror! 

Det är så intressant att läsa om olika personligheter och försöka klura ut vilka man har i stallet.  Det är ju självklart att alla hästar är olika men vilken tränare tar först reda på vilken personlighet elevens häst har? Det är ju en väldig skillnad att träna en Revisor och en Rockstar tex.  Hmmmm...jag kommer kanske att göra ett personlighetstest att dela ut till elever så jag kan se vad de har!?   Vore ju kul att se hur många av dessa 16 personligheter som det finns och vilka det finns mest av. Och minst. Vi vill ju alla ha den bästa personligheten men den bästa är ju olkia för oss.  Vill vi ha en stadig och trygg häst att rida ut i skogen med eller en pigg, känslig häst att hoppa fälttävlanshinder med?  Tänk om det stod i annonserna:


Halvblod, 6 år

Valack

Brun

162 cm

En tydlig "The reluctant rockstar"

Säljes för 100 000;-

Ring: 1234-56789


Tänk vad mycket mer infomation vi skulle få med  en sådan annons ;)


Ha det gott!!

//EwaAv Ewa Angantyr - 29 januari 2012 20:46

Tänk om det inte hade varit plusgrader när snön kom! Då hade det varit snö överallt nu och inte en massa is!!  Jag har ju hästarna oskodda så ishalka är så trist!  Har tränat unghästarna i lösdriften istället. En massa friendly game med kvastar, lekpinne och påsar. De är så roliga, mina ungkillar. Alla vill vara med och slåss om min uppmärksamhet. Hidalgo är väldigt noga med att få vara först i centrum. Han bryr sig inte särskilt när jag har kvasten på ryggen och över huvudet.  Inte heller när jag har repen runt benen och magen.  Ibland står han nära kanten på lösdriften så jag kan hänga lite på honom oxå. Inget konstigt med det.

Att träna hästarna helt lösa ger mig information om vem som verkligen vill träna!  Den som inte vill kan gå sin väg!!   Alla fyra står kvar och väntar på sin tur... :)

Amiir har skjutit iväg i höjd och ser ut som en dragracer. Han kommer bli en otroligt vacker kille!  Och så klok.  Han vill så gärna vara med mig och komma ut och göra någonting. Samtidigt är han känslig och uppmärksam. En toppenkille!!  Lär honom att gå undan för tryck överallt. På nacken, på baken, på benen osv. Borstar, pysslar och lyfter hovar. Att gödsla med friendly game är bra!!

Harley har blivit mycket bättre med sin osäkerhet. Han har förstått att jag inte vill honom något illa och när den känslan dykt upp hos honom så blir han väldigt tillitsfull och vänlig.  Han är ju så fin!!  Mätte honom oxå till 146 cm så han bör blir ca 150 cm drygt. Precis perfekt!  Harley har gått med ut på promenader och sköter sig väldigt bra! 

Lilla söta Winzent styr och ställer i hagen men när vi jobbar med honom är han foglig och älskar uppmärksamheten. Tuva har tränat falling leaf på banan och även sidvärtsrörelser. 


Ikväll åkte Hagan till sin nya matte som bättre ska kunna ta hand om hans dåliga hovar...  Det är så sorgligt att en häst med supertemperament och superexteriör ska få så dåliga hovar.  Iva kommer att ge honom en andra chans och jag är så tacksam för det!! 


Ser fram emot nästa vecka då jag ska ge lektioner i Vetlanda!! Ser oxå fram emot mässan i Hästveda! Har inte så mycket mer än en broschyr att ge ut men det ska bli kul att träffa en massa hästmänniskor där!


Jag har även ännu en filmkväll och en demo av "de sju lekarna" inplanerat, Härlliga ljus och vår kommer bara närmare och närmare!!! :)  Ska försöka få ut information om mina fyra kurser här hemma i sommar den här veckan.  Och mer info om Karen Rohlfkursen..   Vi hörs snart igen!!!   //EwaAv Ewa Angantyr - 10 januari 2012 20:40

Jag började i morse med Lillebror på ridbanan.  Freestyle, dvs, ridning utan tyglar.  Jag började med skritt och olika storlekar på volter till höger och vänster och med bibehållen böjning genom att hålla vikten på ytter benpar.  Jag mjukade upp honom så i ca 30 minuter. Gick från höger tillvänster i mjuka fina voltbyten.  Vi gjorde ofta halt och funderade och smälte in.  Sedan gjorde vi samma sak i långsam trav och jag tränade min sits för att ge korrekta hjälper från sitsen.  Inner sittben flyttar framåt - utåt i takt med hästens inner bakben, tillbaka med inner axel och bibehåll en stadig torso.  Mjuka ögon och andningen i magen.. 
Så tillbaka till skritt för att träna sidvärts över diagonalen och långsidorna. Jämn böjning, jämn takt och jämnt övertramp är målet och detta behöver jag uppdatera!  Han blev vinglig, speciellt till höger.  Vi gjorde små förbättringar så jag gick vidare till galoppfattning från skritt innan jag tackade och satt av.  Det blev en stund med mys och godis i stallet och sedan hämtade jag Hidalgo.  Han kom med spetsade öron och bestämda steg.  Borstade av honom lite innan jag satte på repgrimman. Började med en stor westernpad som jag la på ryggen på honom.  Ingen reaktion. Från andra sidan. Ingen reaktion.  Så jag tog de långa tyglarna och tänkte att jag kunde börja styra honom lite från sidan.  Vi gick iväg i bokskogen som ligger bara ett par hundra meter hemifrån och började gå runt träden och uppför/nerför slänterna. Men idag var Hidalgo på tårna och ville inte riktigt koncentrera sig.  Vi gjorde cirklar och han fick koncentrera sig på var han sätte fötterna.  Det gick bättre och bättre och han lugnade sig och började lyssna fint.  Då var det dags för lite mys och klia baken. Gick hem och gav honom lite kraftfoder innan han gick ut till kompisarna igen. 

Nu skiner solen igen!!!  Jag hämtar Winzent och gör en snabborstning, på med barbackapad, tyglar och hämtar  Tuvas hjälm. Sen gick vi till Tuvas skola som ligger knappt två kilometer bort.

Vi gick genom Långaröds samhälle och det är nyttigt med bilarna, hundarna och allt annat som rör sig. Winzent är ju så cool men träning behöver även han.

Tuvas min var obetalbar när hon såg mig och Winzent på skolgården!!  Mamma!!  Winzent!!  Så fick tjejen rida sin kära ponny hem igen.  Härligt!

Eftermiddagen ägnades åt hovvård. Både Lillebror och Hagan behövde putsas på. 


//Ewa    

Presentation


Hej och välkommen till min blogg!!! Här kommer jag skriva om hur jag tränar mina hästar så naturligt som möjligt!

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Blogkeen
Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se