Naturlig Dressyr Ewa Angantyr

Senaste inläggen

Av Ewa Angantyr - 19 november 2011 21:25

Kom sent igår till Premillas fina hus för att övernatta.  Det tog ca fyra timmar att köra hit och mörker och lite regn gjorde det ganska drygt.  Släppte av Lotta på Korsvägen i Göteborg för att sedan åka en kvart till till Premilla.  Hade en lång stund med prat om ditt och datt och plötsligt var klockan 23.30 så det var sängläge som gällde. Tänk att två hästtokiga tjejer kan nog prata hur länge som helst!! 

 Började lektioner i morse kl 09.30 och det var skönt med lite sovmorgon!  Jag hade fem entimmeslektioner under dagen och det blev mycket tal om sits och följsamhet.  Att följa med i hästens energi framåt i rörelsen.  Hästarna är ju förlåtande att de står ut med lite skumpande, lite efter i rörelsen och lite snedheter i torso MEN när sitsarna blev mer i harmoni med hästen var det som hästarna verkligen tänkte "Tack!  Nu känns det som du fattar hur du ska följa mig!!"  Alla ryttare var väldigt duktiga från början men med lite tips och lite instruktioner blev de ännu bättre och hästarna kunde då bli ännu friare i sina ryggar och i sina gångarter.  Det är så underbart att se!!

Slående under dagen var även hur ofta man behöver komma "back to basics" när något inte fungerar.  Plötsligt funkar inte halten och hästen spänner emot i rygg och hals...  så lätt att inte ta det på allvar och låta det passera men hur blir det då längre fram när man vill ha energi framåt och samling?? Spänd rygg och underhals förståss.   ALLT vi gör i grundarbetet planterar frön till det kommande arbetet och lekarna vi ska göra sen. Om hästen gör övergångar i framvikt nu så kommer den att fortsätta med det om vi inte gör något åt det.

Man kommer hela tiden tillbaka till grunden och det viktiga att få den rätt. Det går inte att slarva med den.


Jag är jättenöjd med dagen och hoppas att eleverna var det oxå. Jag kände en sådan positiv stämning och väl nh-grundade hästar som gjorde sitt bästa! Det ger mig sån energi!!  Nu efter en kväll i trevligt sällskap god mat och gott vin så kommer jag släcka lampan för jag en en ny dag på Varpet i morgon!! 


Ha en skön söndag på er alla!   //ewa

ANNONS
Av Ewa Angantyr - 18 november 2011 08:27

I går var det unghästarnas dag.  Jag började med Amiir på playbanan.  Vi gjorde en massa friendly game med lekpinne och string. Jag är väldigt glad att jag hittat mina nya lekpinnar från England.  De är gjorda i carbonfiber och väger mindre än hälften så mycket som de tunga parellisticksen.  Så lätta att ha med sig sig och använda!!  Tyvärr är de dyra men helt klart värda sitt pris. Jag har de nya korta lekpinnarna när jag rider eller tränar de hästar som kommit lite längre och jag har de långa när jag tränar unghästarna.  Med pinnen kommer jag åt dem överallt och jag gör även en massa ljud med den så hästarna lär sig att lita på mig. Friendly game.  Amiir är en känslig men cool kille och han gick upp på däcket utan problem.  Bra för balansen när man växer som han har gjort!  Han fick gå över bron och det var inte heller något som påverkade honom.  Han tittade lite sen gick han över.  Vi fortsatte med stockarna och diket innan vi nöjde oss för dagen.  Ut i hagen och så tog jag in Hidalgo. Borstade och gosade med honom en stund. Han älskar vekligen att man pysslar med honom!  Han har lite svårt att stå stilla än så länge. Kanske är han van att stå uppbunden med rep på båda sidorna?  Nu ska han ju lära sig att stå utan att vara bunden.   Vi går ut på ridbanan och övar halter och vändningar i skritt och trav.  Han är valpig och måste koncentrera sig för att inte snubbla på sig själv men han klarade det fint. Suger åt sig beröm som ett läskpapper och tar kritik hårt! Gäller att vara lagom tillrättavisande och inte få o honom att känna sig dålig på något vis.  Positiv förstärkning funkar bäst i alla lägen. Jag får honom att flytta vikten till ytter benpar i båda varven genom öppnatänk. Jag får honom att stretcha långt och lågt.  Vi gör några travövergångar med att höja energin och han lyssnar så fint.  Jag blir alldeles salig när jag leker med honom. Jag har nog aldig haft en sådan positiv och känslig häst.  Nu gäller det att förvalta honom väl!!  Att aldrig ta bort hans nyfikenhet och vilja att göra rätt.  Stoooort!!!


Tog sedan in Hagan och kollade igenom hovarna. Fick raspa lite igen så de inte fläks men jag tycker att de blivit hårdare!  Han är så van nu att stå uppbunden och lyfta fötter så han bryr sig inte alls om det.  Vi gick ut i rundcorallen och han travade frivilligt på det ganska hårda underlaget!!!  Allt slit med hans hovar har alltså gett resultat nu!  Jag kunde inte alls se att han ömmade. Härligt.  Bara att fortsätta med minutiös hovvård, hoofhardener och steel joint.  Vi gjorde en massa friendly game och redy, set , go!!  Tillbaka till avspänhet och friendly.  Allt gick enligt planerna så han fick gå ut till den andra killarna igen.


Tog in min gamla Princess för hovvård och en liten stund på ridbanan.  Hon visade sin gamla takter och busade iväg i galopp, gick spansk skritt och stegrade sig.  Hon gjorde sidvärts i trav i båda hållen och hon längde sin överlinje.  Hon har fortfarande e rörelsestörning i höger bak men hon kan ju inte ha så ont när hon gör så??    Min fina, fina gamla Princessa!


Så var det Lillebror och liberty i rundcorallen.  Vi fortsatte att traggla med vändningar och att han ska vända inåt inte utåt.  Det gick jättebra att vända från vänster varv till höger men tvärtom var svårare. Fick göra det väldigt tydligt för honom vad jag ville och jag tror vi gjorde ett litet genombrott idag.


Idag har jag åkt till Göteborg för att hålla lektioner i två dagar.  Alltid motigt att åka men kul att undervisa!!!  Ha det gott alla!!   //Ewa 

ANNONS
Av Ewa Angantyr - 17 november 2011 08:40

Jag har ju tappat bort alla mina inlägg från min intensivkurs hos Karen Rohlf i Florida så jag lägger in lite nya bilder idag!


 
Här är jag med min fina Nautica som är ett halvblod, 9 år.  Vi fick fyra veckor tillsammans men sedan skadade hon sig troligtvis i boxen och fick åka hem till sin matte för vila. Nautica hade enormt stor trav och jag fick verkligen kämpa på med att lösgöra mina höfter för att kunna sitta ned på henne i trav. Galoppen var härlig!   

       
När Nautica åkt hem så fick jag låna en av Karens hästar!   Han heter Jedi och är National Showhorse dvs korning mellan arab och American Saddlebred.  Han var högt utildad i westerridning innan han kom till Karen för fyra år sedan. Hos Karen är han utbildad i dressyr förståss.  En mycket ädel, känslig och lyhörd kille som gjorde sitt bästa varje gång.

Han gav mig svar direkt när jag gjorde rätt och även när jag gjorde fel!!  Sista veckorna tränade vi mycket på förvänd galopp och galoppombyten. Super-Jedi!
       
Karen undervisar entusiastiskt och med stor inlevelse!  Hon är bara bäst!
Detta stod det på muggen som jag fick av Karen på avslutningen.  Alla fem fick sin personliga mugg med text som Karen hittat på om oss. Gulligt!!

    Mitt bevis på att jag genomgått denna underbara kurs!! 
 
Jag, Jedi och Karen sista dagen innan hemresa!


Jag är så lycklig och tacksam att jag fick den här chansen att åka till Karen. Jag hade aldrig varit i USA och stannar 11 veckor första gången.  Jag gillade USA och Florida även om det var väldigt varmt. Oftast mellan 30-35 grader men jag föredrar det mot minus 15 grader...   Det bästa var att få undervisning av Karen varje dag och få umgås med fyra lika hästtokiga tjejer i 10 veckor. Hästarna var underbara och alla gjorde stora framsteg på kursen.   //Ewa 

Av Ewa Angantyr - 16 november 2011 08:45

Nu har vi varit ute och kört Winzent med giggen igen. Han är en härlig ponny som tycker allt är roligt och vi har giggsele och gigg till honom. Giggen har man för att kunna få vagnen "i våg" och det ska vara så lite tryck som möjligt i skakelhållarna. Giggen är så bekväm för hästen för skaklarna sitter ganska högt upp så att det går att ställaa, böja och göra det mesta som man gör i ridningen. Många har den uppfattningen att körhästar blir tunga i framdelen och det blir de när man börjar köra dem med kontakt i munnen innan de bär sig själva i alla lägen. Det är en konstig uppfattning som sitter kvar hos alla gamla "hästkarlar" att man får aldrig släppa kontakten med hästens mun...  SUCK!  Det verkar vara något som är lika svårt att tvätta bort som en fläck bläck på vita linnebyxor...   Hästen måste först lära sig gå på FRI töm i alla gångarter och det innebär at hela det första "köråret" behöver man inte hålla någon kontakt med hästens mun. Ja, man får styra hästen i en töm i taget.  När man börjar ta kontakt med hästen är det för att påbörja samling.  Vi kör Winzent med repgrimma och det fungerar utmärkt. Vi lär även in att han ska ha bett i munnen för att bli van med det men det kom     mer dröja innan vi använder det i körningen.  Han lyssnar bra på rösten och på grimman för att han är noggrannt förberedd. 


Nu är jag mitt inne i liberty-träning med Lillebror.  Jag tränar på att vara "osynlig" och "synlig".  Det innebär att jag tränar på att gå fram till honom med eller utan energi och att jag kan smälta samman med honom i hans rörelser och i hans takt utan att störa honom när jag är "osynlig".  Vi tränar på energi upp och energi ner. Vi tränar även "drag" som betyder att han ska komma in till mig.  Och vi tränar på vändningar som ska vara precisa, lugna  och noggranna.  Allt detta gör jag i rundcorallen.  Lillebror är en skeptisk kille så jag måste leka ungefär 50% friendly game.  Han blir lugnare och tryggare i sin uppgift för varje gång vilket stärker hans självförtroende.    Jag tränar mig hela tiden att göra min energi tydlig och lagom.


I killarnas hage har Harley kommit tillbaka efter att fodervärden råkat ut för en olycka. Han ville direkt skydda Hagan igen och lät inte Hidalgo vara in närheten.  Det var en hel del spring och bus men nu efter ett par dagar så har det ordnat sig. Hidalgo bestämmer över småttingarna precis som sig bör.  Harley har anpassat sig i gruppen och jag leder dem ut och in ene och en varje dag för att träna dem att följa med i min takt och min energi. Ibland fortare och ibland låååångsamt.  Det är oxå nyttigt för de som står kvar i stallt/hagen att invänta sin tur.  Amiir är coolast!!  Han går gärna ifrån gruppen för att få vara med mig i stallet.  Han är så fin! 


        

Det är verkligen ett privilegium att kunna ha fyra ungkillar tillsammans. De fostrar varandra och leker ganska vilt på dagarna.


Ha det gott alla!!  //Ewa

Av Ewa Angantyr - 9 november 2011 19:36

Jag har gett upp på att hitta min gamla blogg.  Om någon har tips om hur jag ska få tillbaka den eller åtminstone få chans att skriva ut den så hör gärna av er!!  Jag har hela min dagbok från min fantastiska resa till Karen Rohlf i Florida där! 

Nu till träningen!

Jag kom på att jag fuskat lite med freestylen så de sista 9 dagarna har jag BARA övat på freesstyle helt utan tyglar och med två ridsticks. Jag märker hur Lillebror oxå fuskar och att jag måste vara ännu mer noggrann i min sits och ridning.

Nio dagar i sträck gav fint resultat och nu kan vi återigen skritta, trava och galoppera med bara sitshjälper och med en häst som helt har lämnat över vägen till mig. Nu blir det en paus för Lillebror i freestylen och en vecka med bara libertyträning.
Hidalgo är ju så himla söt och underbar!  han är alltid glad och positiv och när jag än kommer ut till hagen så kommer han i full galopp!  Vi promenerar i skogen och går på playbanan. leker lite med de sju lekarna och så myser vi i stallet med klistunder och bortning. 

Harley ska komma hem igen. Tyvärr fukade det inte hos fodervärden så nu får han stanna hemma och tränas av mig istället.  Plats finns ju och då blir de fyra ungpojkar som kan leka och slåss i hagen! 

Hagans hovar är något bättre även om de inte är bra.

Amiir har haft ett kolikanfall. I söndagsmorse ville han inte gå upp i boxen utan ville rulla och rulla i boxen.  Vi turades om att promenera honom var 30:e minut hela dagen.  På eftermiddagen började han bli bättre och på kvällen var han helt pigg igen. Phuuu!   Kolik är inte roligt!!! 


Nu hoppas jag att den fina hösten håller i sig så can fortsätta träna!!!   //Ewa

Presentation


Hej och välkommen till min blogg!!! Här kommer jag skriva om hur jag tränar mina hästar så naturligt som möjligt!

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Blogkeen
Följ Naturlig Dressyr Ewa Angantyr med Bloglovin'

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se